Vraag en antwoord

Wat wil jij weten over ADHD? Wij beantwoorden vragen van scholieren over ADHD.

In het voorjaar van 2023 hebben we les gegeven over ADHD op verschillende middelbare scholen. We hebben leerlingen toen gevraagd wat zij graag willen weten over ADHD. Deze vragen beantwoorden we op deze website, en op onze social media.  

Videos

Hoe kom je er achter of je ADHD hebt?

Waarom wordt niet iedereen getest op ADHD?

Kan een online test je vertellen of je ADHD hebt?

Kan een online filmpje je vertellen of je ADHD hebt?

Wat kun je zelf doen als je ADHD hebt?

Wat is het verschil tussen ADD en ADHD?

Psychiater Janneke Zinkstok vertelt hoe je er achter komt of je ADHD hebt en wat je zelf kan doen áls je ADHD hebt

Wat zijn ADHD superpowers?

In deze aflevering van het NPO programma Brainstorm gaan ze op zoek naar wat de superpowers zijn van mensen ADHD. Zoals hyperfocus, doorzettingsvermogen, leiding geven, risico nemen en creativiteit. 

Bekijk de aflevering hier (vanaf minuut 5:30): Brainstorm – Superpowers van ADHD – Zapp

Superpower - image "businesswoman-7291891" from Pixabay

Wat is de invloed van dopamine bij ADHD?

Deze infographic laat zien dat de hersenstof dopamine belangrijk is voor hoe goed je kunt presteren. Als je te weinig, of teveel dopamine hebt, dan lukt dat niet goed. Bij mensen met ADHD is er vaak (maar niet altijd) een tekort aan dopamine. Medicatie zoals Ritalin kan de hoeveelheid dopamine in de hersenen verhogen. Hierdoor kunnen sommige mensen met ADHD zich beter concentreren. Maar als je al voldoende dopamine hebt, dan kan het juist een negatief effect hebben. 

Klik op de afbeelding hiernaast voor een grotere versie. 

Dopamine beïnvloedt hoe je presteert en heeft te maken met DHD

Hoe kun je goed voor je hersenen zorgen als je ADHD hebt?

Gezond eten is belangrijk om je hersenen gezond en fit te houden. Dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor mensen met ADHD. De schijf-van-vijf is een goede richtlijn voor gezond eten. En vergeet ook niet om te sporten!

Klik op de afbeelding hiernaast voor een grotere versie. 

Zorg goed voor je hersenen door gezond te eten. Eet elke dag groente en fruit, volkoren granen, noten en bonen, en zorg voor voldoende beweging. Eet ook wekelijks omega-3 vetzuren, die zitten in olie, eieren en vis. Als je een keer wil snoepen, eet dan een beetje pure chocolade.

Wat gebeurt er in de hersenen als je ADHD hebt?

Er zijn verschillende hersengebieden en stoffen in de hersenen betrokken bij ADHD. Omdat de hersenen bij iedereen anders zijn, zal het ook per persoon verschillen welk gebied en welke stof precies betrokken is bij de ADHD symptomen. We kunnen op basis van een hersenscan niet zeggen of iemand wel of geen ADHD heeft. Maar we weten wel welke gebieden er gemiddeld bij ADHD betrokken zijn. 

 

 

Hersengebieden die betrokken bij ADHD