ADHD bij meiden

ADHD kan bij meisjes heel anders zijn dan bij jongens. Veel mensen denken bij ADHD aan de eigenschappen die jongens hebben, zoals druk zijn. Echter is dit bij meiden niet altijd het geval. Op deze pagina lees je meer over hoe de kenmerken van ADHD verschillen bij jongens en meisjes.  

ADHD en de omgeving

Veel mensen denken bij ADHD al snel aan een druk jongetje in de klas. Vaak worden kenmerken als ‘druk zijn’, ‘doen zonder denken’, ‘moeite met organiseren’ en ‘moeite met concentreren’ wel herkend, omdat ze passen bij het beeld dat we hebben van ADHD. Maar, zijn er ook andere en minder bekende kenmerken van ADHD.   

ADHD kan zich bij jongens anders uiten dan bij meisjes. Jongens met ADHD worden vaker gediagnosticeerd, omdat dit sneller wordt herkend door hun omgeving. Bij meisjes valt ADHD minder snel op, doordat de kenmerken vaak minder bekend zijn in de omgeving.  

Kenmerken ADHD bij meiden

ADHD kan zich anders uiten bij meiden. Veel meiden met ADHD zijn juist niet druk, maar kunnen heel teruggetrokken zijn. Hierbij komen ze vaak wat dromerig over en hebben meiden met ADHD ook meer moeite om zich te concentreren. Doordat dit minder opvalt, wordt het niet snel gezien als ADHD.  

Meiden met ADHD kunnen ook moeite hebben met het maken van vrienden en het contact leggen met anderen. Het kan soms moeilijk zijn om het overzicht te houden in hun hoofd, ze dwalen af met hun gedachten en zijn soms dromers. Meiden met ADHD voelen zich soms eenzaam en onbegrepen, en ze weten soms niet goed hoe ze hun emoties moeten verwoorden.  

Gevolgen latere diagnose

Net als de omgeving, hebben veel meiden met ADHD zelf niet door dat er sprake is van ADHD. Ze ervaren de problemen, maar weten vaak niet goed hoe ze het kunnen oplossen. Het is extra lastig als ook de omgeving het gedrag niet goed kan plaatsen.  

Zo kan het zijn dat ze te horen krijgen dat ze niet genoeg hun best doen als ze slechte cijfers hebben op school. Hierdoor krijgen meiden met ADHD het idee ze harder moeten werken, maar weten niet hoe dat te doen. Hierdoor ontstaat er bij de meiden een laag zelfbeeld.  

Praat erover

De kenmerken van ADHD bij meiden zijn minder bekend bij veel mensen en daardoor worden ze bij deze meiden niet altijd in verband gebracht met ADHD. Dit kan zorgen voor gevoelens als onbegrip en frustratie, waardoor meiden zich sneller uitgesloten voelen. Het is daarom belangrijk om vooral het gesprek hierover aan te gaan als je deze kenmerken van ADHD herkent. Benader iemand uit je omgeving die je vertrouwt en waar je mee kunt praten, zoals je ouders, je mentor of een vertrouwenspersoon op school. Je kunt op andere plaatsen ook terecht voor hulp.  

Waar kan ik terecht voor hulp?

Als je hulp wil, vragen hebt, of gewoon met iemand praten over ADHD of andere problemen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij: